Blog: Hurra for forskellighed, hurra for karakterer

Indlægget er skrevet af Rasmus Sand(VU’er, venstremand og liberal meningsdanner). Holdningen er udelukkede hans egen og ikke nødvendigvis i tråd med VU’s eller Venstres.

Dovne uddannelsesvejledere har, siden jeg selv for syv år siden gik ud af folkeskolen, forsøgt at mase så mange elever som muligt ind på en gymnasieuddannelse. Det har de måske gjort af bedste mening, men resultatet har været hamrende skadeligt for alle.

Gymnasiet er en boglig uddannelse, og som de fleste nok godt ved, ja så er alle unge mennesker ikke bogligt anlagt – gudskelov for det! Men hvad sker der så, når vi bilder en ikke-boglig elev ind, at gymnasiet er den rigtige vej at gå?

For eleven selv bliver det tre ret ærgerlige (og i øvrigt ubrugelige år). Selvfølgelig er festerne fede og fredagsbarerne er pisse hyggelige. Men timerne er lange, kedelige og nordiske folkesagn er ret svære at regne ud, hvad man i virkeligheden skal bruge til. Når en udmattende skoledag er slut kan man gå hjem og svede over en bunke af lektier, som man dybest set hverken gider eller forstår. Af den årsag bliver det hurtigt svært at følge med (karaktererne bliver dårligere), og lærerene har det med at blive ret så irriterede over de elever, som aldrig er forberedt (karaktererne bliver endnu dårligere). Prøv selv at lave en googlesøgning på ’gymnasieelever + stress’. Hver anden gymnasieelev føler sig stresset. Halvdelen! Over at gå i skole!

Det er helt tydeligt at vi gør noget helt galt. Og det er lige så tydeligt at gymnasiet slet ikke er den rigtige vej for alle. Vi er forskellige.

”Men selvom det er dårligt for den enkelte elev, så er det vel stadig godt for samfundet? ” Nej. Vi har desperat brug for flere dygtige elever på landets erhvervsskoler samtidigt med at alt for mange gymnasieuddannede ender med aldrig at bruge deres studentereksamen til noget som helst.

Gymnasiet er en boglig uddannelse. Derfor er det mere end fair at stille boglige krav. Et karakterkrav er det eneste fornuftige. Så bliver gymnasiet for de, der passer ind. Og de der ikke gør slipper for at skulle gennemgå 3 år, som kun tjener til egen elendighed.

Mennesker er forskellige. Hurra for det! Vi er gode til forskellige ting. Derfor er det så helt forkert at tro, at gymnasiet er for alle. Det gør ingen glade – tværtimod.

Hvis man derimod mener, at alle har godt af at blive puttet i samme kasse og blive behandlet ens, ja så forstår jeg godt, at man er imod karakterkrav. Selv tror jeg på, at vi alle er bedst tjent med at gøre, hvad vi er bedst til.

1596 Total Views 6 Views Today

Be the first to comment on "Blog: Hurra for forskellighed, hurra for karakterer"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*