Helle Thorning i interview med Youngnews.dk: “Vi skal tage de næste skridt i forhold til børn.”

Tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt, der i dag er direktør for Red Barnet, ser grundlæggende, at det går fremad for verdens børn, men at der stadig er en del udfordringer, der skal løses. Youngnews.dk mødte hende til et interview omkring, hvilke udfordringer hun mener, der er i forhold til børns vilkår, hvor de udfordringer er, men også om hvilke ting der går godt. 

Synes du, det går fremad for børns vilkår i verden?

– Hvis man kigger på det historisk, har børn aldrig været mere velstående, sundere, bedre uddannet eller haft flere rettigheder, end de har lige nu. Så det går fremad for børns vilkår, men det, vi også ser, er, at hvis vi skal tage de næste skridt i forhold til at skabe bedre forhold for børn, så skal vi ikke kun kigge på, om børn er fattige, vi skal også kigge på de grundvilkår, de lever under. Det, vi ser nu, hvor det er svært at tage de næste skridt for børnene, er, at børn er ikke kun fattige, de er også meget aktiv diskrimineret imod, fordi de er gadebørn eller tilhører en etnisk, religiøs baggrund i de lande, de bor i, hvis de er på flugt fra krig, eller hvis de er piger. Så hvis man vil gøre noget for de sidste børn, så skal man forstå, at børn ikke kun er fattige, de bliver også diskrimineret. Og de diskriminerende barrierer, der er for børn, skal nedbrydes.

Hvordan vil du så nedbryde de barrierer?

– Jeg tror, man skal tænke meget systematisk over det. I Red Barnet har vi sagt, at vi arbejder for tre ting:

Vi arbejder for, at børn skal overleve deres første fem år og ikke dø af sygdomme, vi kunne have forhindret som diarré eller lungebetændelse. De skal have mulighed for at gå i skole, men de skal ikke bare gå i skole, de skal også lære noget, når de er der, og så skal børn være fri for vold og i det hele taget leve beskyttet. Vi vil prøve at se på, hvordan man kan nå de bagerste børn først – altså dem, der er allermest diskrimineret. To ting, vi er meget optaget af, er, at børn, der er på flugt, skal have mulighed for at gå i skole. Det andet er, at piger får en bedre chance. Hver 15.sekund er der en pige under 15 år, der bliver gift, og hvis vi ikke får et gennembrud på den front, så får de ikke sundere liv og et liv, hvor de bedre kan klare sig selv.

Der er jo den her store flygtningekrise, hvor der er mange børn med også. Hvordan synes du, de forskellige lande har tacklet den?

– Det, vi skal huske på, er, at 86 % af verdens flygtninge bor i de allerfattigste lande – i udviklingslandende. Det er udviklingslandende, der har taget det største ansvar, når det handler om verdens flygtninge. Det siger sig selv, at hvis et land, der er fattigt i forvejen, skal tage imod rigtig mange flygtninge, bliver det svært at få sundhedsydelser til flygtningene og uddannelse og rettigheder. Når vi har et system, hvor det er de fattigste lande, der tager imod dem, kommer det til at gå hårdt udover flygtningene. Sådan er det også i dag. Mange flygtningebørn er utrolig udsatte: De bliver udsat for vold, trafficking, bliver gift for tidligt og andre forfærdelige ting, mens de er på flugt.

Hvordan synes du, børns vilkår er i Danmark?

– Jeg synes, vi er kommet rigtig langt. Man skal altid huske at kigge på historien, og børn i dag har det jo meget bedre, end de havde for 50 og 100 år siden – de har rettigheder, man hører på børn, og man må ikke slå børn. Man respekterer børn som mennesker. Men selv i Danmark har vi problemer – der er fattige børn, der føler sig meget udenfor, der er børn, der må leve hver eneste dag med mobning. Grundlæggende har børn i Danmark det godt, men vi er ikke langt nok endnu.

– I andre dele af verden er problemerne større – for eksempel i Indien, hvor over halvdelen af verdens fattigste børn lever, og hvor vi skal have nogle gennembrud. Det gælder gadebørn, hvor over halvdelen af dem ikke er registreret. Jeg talte med en dreng i Indien, der ikke er gadebarn længere, men det var han. Han sagde, det eneste, han ville som gadebarn, var at få et navn, for så kan man gå til myndighederne og til politiet, og man kan komme i skole.

Hvad arbejder du især for lige for tiden?

– Jeg arbejder for tre ting: Indenfor 14 år skal vi have gennemført alle bæredygtighedsmålene, og i Red Barnet har vi oversat det til tre ting: Børn skal ikke dø af sygdomme, vi kunne have forhindret inden deres femte leveår, børn skal have ret til en kvalitetsuddannelse, og de skal leve uden vold og under beskyttelse. Det er de tre ting, jeg arbejder for hver eneste dag, og for at gøre det skal man arbejde med den diskrimination, børn oplever hver dag.

Hvordan har det været at være direktør i Red Barnet, og hvad har det lært dig?

– Jeg har lært rigtig meget. Jeg har været der i 6 måneder, og jeg har lært meget om, hvordan verden behandler børn. Jeg har fået en større forståelse af, hvilket liv børnene lever i slum, eller dem, jeg har mødt i en flygtningelejr i Grækenland. Det, der gør så stort indtryk på mig, er, at selvom de har oplevet de værste ting, er der altid håb for en bedre fremtid.

1050 Total Views 6 Views Today

Be the first to comment on "Helle Thorning i interview med Youngnews.dk: “Vi skal tage de næste skridt i forhold til børn.”"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*